CICS Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to CICS Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : A

Explanation

CICS stands for Customer Information Control System.

Q 2 - How many characters can be displayed on a CICS CRT monitor?

A - 2000

B - 1900

C - 1920

D - 1950

Answer : C

Explanation

A CRT monitor is capable of displaying 1920 characters (24 Rows and 80 Columns).

Q 3 - Which command is used for Signing on to CICS region?

A - CESN

B - CEDA

C - CEMT

D - CECI

Answer : A

Explanation

CESN is known as CICS Execute Sign On. CESN is used to Sign on to CICS region.

Q 4 - Which command is used to display contents of a temporary storage queue or TSQ?

A - CEDF

B - CMAC

C - CESF

D - CEBR

Answer : D

Explanation

CEBR is known as CICS Execute Temporary storage Browse. It is used while debugging to check if the items of the queue are being written and retrieved properly.

Answer : A

Explanation

Execute Interface Block is a control block which is loaded automatically by CICS for every program.

Q 6 - Which command is used to pass the control from one program to another at same level and does not expect the control back?

A - XCTL

B - Link

C - Release

D - Return

Answer : A

Explanation

XCTL command is used to pass the control from one program to another at same level. It does not expect the control back. It is similar to GO TO statement.

Q 7 - What error code you will get for Program ID Error?

A - AEI0

B - AEIS

C - AEI9

D - APCT

Answer : A

Explanation

When Program ID gives error you will get AEI0 error code.

Q 8 - CICS transaction is a collection of logically related programs in an application. The whole application could be logically divided into several transactions. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 9 - The XCTL command transfer control to an application program at the same logical level and do not expect to control back, while the LINK command passes control to an application program at the next logical level and expects control back. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 10 - How to set a starting position in a browse operation?

A - STARTBR

B - STARTBROWSE

C - START

D - BROWSE

Answer : A

Explanation

STARTBR command is used to set the starting position in a browse operation.


cics_questions_answers.htm

Advertisements