COBOL Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to COBOL Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : B

Explanation

All COBOL statements must begin in area B which starts from 12 to 72 columns

Q 2 - Which utility is used for compiling COBOL program?

A - IKJEFT01

B - IGYCRCTL

C - IGYCTCRL

D - None of these

Answer : B

Explanation

IGCRCTL utility is used to compile a COBOL program.

Answer : C

Explanation

Linkage section comes under data division which is used in called program.

Q 4 - Moving a Alphabetic field to Alphanumeric is legal?

A - Yes

B - No

Answer : A

Explanation

Moving a alphabetic field to alphanumeric is legal in COBOL.

Q 5 - What is the output of following program?

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-DESCRIPTION.
   05 WS-DATE1 VALUE '20140831'.
   10 WS-YEAR PIC X(4).
   10 WS-MONTH PIC X(2).
   10 WS-DATE PIC X(2).
   05 WS-DATE2 REDEFINES WS-DATE1 PIC 9(8).

PROCEDURE DIVISION.
   DISPLAY WS-DATE2.

STOP RUN.

A - 00000000

B - 20140831

C - Compilation error

D - Run time error

Answer : B

Explanation

When we redefine WS-DATE1 to WS-DATE2, automatically values from WS-DATE1 will be moved to WS-DATE2.

You can try same code using Try it option available below:

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-DESCRIPTION.
   05 WS-DATE1 VALUE '20140831'.
   10 WS-YEAR PIC X(4).
   10 WS-MONTH PIC X(2).
   10 WS-DATE PIC X(2).
   05 WS-DATE2 REDEFINES WS-DATE1 PIC 9(8).

PROCEDURE DIVISION.
   DISPLAY WS-DATE2.

STOP RUN.

Q 6 - Physical record is the information that exists on the external device and Logical record is the information which is used by the program. Is this statement true or false?

A - True

B - False

Answer : A

Explanation

This statement is correct.

Q 7 - How records are stored & accessed in sequential file organization?

A - Relative address method

B - Sequential access method

C - Direct access method

D - Both B & C

Answer : B

Explanation

A sequential file consists of records that are stored and accessed in sequential order.

Q 8 - In which usage, data item is similar to Long or Double and is represented as double precision floating point number and internally data is stored in hexadecimal format?

A - COMP

B - COMP-3

C - COMP-2

D - COMP-1

Answer : C

Explanation

COMP-2 is represented as double precision floating point number and internally data is stored in hexadecimal format.

Q 9 - What is the output of following program?

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-STRING PIC A(30).
   01 WS-STR1 PIC A(15) VALUE 'Tutorialspoint'.
   01 WS-STR2 PIC A(7) VALUE 'Welcome'.
   01 WS-STR3 PIC A(7) VALUE 'To AND'.
   01 WS-COUNT PIC 99 VALUE 1.

PROCEDURE DIVISION.
   STRING WS-STR2 DELIMITED BY SIZE
      WS-STR3 DELIMITED BY SPACE
      WS-STR1 DELIMITED BY SIZE
      INTO WS-STRING 
      WITH POINTER WS-COUNT
      ON OVERFLOW DISPLAY 'OVERFLOW!' 
   END-STRING.
   
   DISPLAY 'WS-STRING : 'WS-STRING.
   
STOP RUN.

A - WelcomeTo

B - WelcomeToTutorialspoint

C - WelcomeTutorialspoint

D - WelcomeTopoint

Answer : B

Explanation

String command is used to concatenate the strings.

You can try same code using Try it option available below:

IDENTIFICATION DIVISION.
PROGRAM-ID. HELLO.

DATA DIVISION.
   WORKING-STORAGE SECTION.
   01 WS-STRING PIC A(30).
   01 WS-STR1 PIC A(15) VALUE 'Tutorialspoint'.
   01 WS-STR2 PIC A(7) VALUE 'Welcome'.
   01 WS-STR3 PIC A(7) VALUE 'To AND'.
   01 WS-COUNT PIC 99 VALUE 1.

PROCEDURE DIVISION.
   STRING WS-STR2 DELIMITED BY SIZE
      WS-STR3 DELIMITED BY SPACE
      WS-STR1 DELIMITED BY SIZE
      INTO WS-STRING 
      WITH POINTER WS-COUNT
      ON OVERFLOW DISPLAY 'OVERFLOW!' 
   END-STRING.
   
   DISPLAY 'WS-STRING : 'WS-STRING.
   
STOP RUN.

Q 10 - What is the length of PIC S9(7)V99 COMP-3?

A - 10

B - 9

C - 4

D - 5

Answer : D

Explanation

(9+1)/2 = 5 bytes.


cobol_questions_answers.htm

Advertisements