IMS DB Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to IMS DB Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Q 1 - Which database processing is very fast?

A - DB2

B - IMS-DB

C - Both A & B

D - None of these

Answer : A

Explanation

IMS DB processing is very fast as compared to DB2.

Answer : A

Explanation

DBDGEN stands for Database Descriptor Generator.

Answer : A

Explanation

DLITCBL stands for DL/I to COBOL. The entry statement is used to define the entry point in the program.

Q 4 - In PCB which field contains the DL/I status code?

A - SEG-LEVEL

B - STATUS-CODE

C - PROC-OPTIONS

D - RESERVED-DLI

Answer : B

Explanation

Status code field contains two bytes of character data. Status code contains the DL/I status code. Spaces are moved to the status code field when DL/I completes the processing of calls successfully.

Q 5 - What is the length of an unqualified SSA?

A - 8 bytes

B - 10 bytes

C - 9 bytes

D - 12 bytes

Answer : C

Explanation

A basic unqualified SSA is 9 bytes long. The first 8 bytes hold the segment name which is being used for processing. The last byte always contains space.

Q 6 - What command code we used to code for Concatenated Key?

A - C

B - D

C - F

D - L

Answer : A

Explanation

To use command codes, specify an asterisk in the 9th position of the SSA and for concatenated key we code C at 10th position.

Q 7 - What are the maximum number of fields in a database?

A - 1000

B - 555

C - 755

D - 899

Answer : A

Explanation

Maximum number of fields per database are 1000.

Q 8 - The prefix part of the index pointer segment contains a pointer to the Index Target Segment. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 9 - A logical relationship is a path between two segments which are related logically and not physically. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This statement is correct.

Q 10 - What error code you will get when you try to add a segment occurrence that is already present in the database?

A - II

B - Spaces

C - DA

D - GF

Answer : A

Explanation

This is self explanatory.


ims_db_questions_answers.htm

Advertisements