JCL Online Quiz


Advertisements


Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to JCL Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Questions and Answers

Answer : B

Explanation

The JCL along with the PROC is converted into an interpreted text to be understood by JES and stored into a dataset, which we call as SPOOL.

Answer : A

Explanation

Region parameter specifies the address space required to run a job step within the job. Syntax : REGION=nK | nM

Q 4 - A STEPLIB statement is used in order to identify the location of the program to be executed within a Job Step. The STEPLIB statement is specified after the EXEC statement and before the DD statement of the job step. State whether true or false?

A - True

B - False

Answer : A

Explanation

This statement is correct.

Answer : A

Explanation

The SPACE parameter specifies the space required for the dataset in the DASD (Direct Access Storage Disk). Syntax : SPACE=(spcunits, (pri, sec, dir), RLSE)

Q 6 - Which utility is used to update PDS?

A - IEBGENER

B - IEBCOPY

C - IEBCOMPR

D - IEBUPDTE

Answer : D

Explanation

IEBUPDTE is used to update PDS

Q 7 - FORCE option in GDG's deletes the GDG versions and the GDG base. If any of the GDG versions are set with an expiration date which is yet to expire, then those are not deleted and hence the GDG base is retained. State whether true or false?

A - False

B - True

Answer : B

Explanation

This is self explanatory.

Q 8 - What will be the output of following JCL which is calling a catalog procedure?

//TXXXXXJ  JOB ,, NOTIFY = &SYSUID, CLASS = A, MSGCLASS = X
//    JCLLIB  ORDER=XXXXX.PROC.LIBRARY
//DATA1 EXEC PROC = PROC1, TIME = 3

A - TIME parameter inside PROC1 will not be overridden

B - TIME parameter coded in PROCEDURE PROC1 will be replaced with TIME parameter overridden in the JCL i.e TIME = 3

C - It will give abend

D - None of these

Answer : B

Explanation

We are overriding the TIME parameter inside PROC1.

Q 9 - Which statement is coded in the starting of a procedure?

A - PEND

B - PROC

C - SET

D - START

Answer : B

Explanation

PROC is used for declaring a procedure.

Q 10 - Which statement is used to end the in-stream procedure in a JCL?

A - STOP

B - END

C - PEND

D - None of these

Answer : C

Explanation

PEND statement is used to end the in-stream procedure.


jcl_questions_answers.htm

Advertisements